Търсете сред обяви за имоти

България има нужда от единен стандарт при оценките на недвижими имоти

30.09.2016 г.
84 прочитания
Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти е сред действително сериозните теми за бизнеса в страната. Това води до различни интерпретации, а в някои случаи дори може да изкриви резултатите от оценяването. Затова и прозрачността е водеща тема на третата RICS конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която ще се проведе в България.

„Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman&Wakefield и посланик на RICS за Югоизточна Европа.

Според нея, коректността на оценките влияе значително върху инвестиционния пазар, тъй като осигурява необходимото спокойствие и доверие от страна на инвеститорите да вложат парите си. В същото време обективното оценяване на активите дава точна представа как се развиват конкретните инвестиции, а с тях – и имотният пазар като цяло.

„През последните години наблюдаваме видимо движение на капитали от развитите пазари в Западна Европа на юг, а впоследствие и към Централна Европа. Югоизточна Европа и в частност България са привлекателни, тъй като предлагат първокласен инвестиционен продукт при нива на доходност, които вече не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари“, коментира Лашова.
Нейната прогнозата е, че инвеститорският интерес към региона ще се трансформира в конкретни сделки.

„Очакванията ни се потвърждават и от участието ми в тазгодишното издание на CEE Property Forum, който се проведе във Виена с партньорството на RICS. В програмата освен горещите теми като Brexit, влошаващата се демографска картина, икономическите перспективи пред Европа и развитието на имотните пазари, присъстваше и специален панел за Югоизточна Европа, където бях сред участниците. Наблюденията ми са, че регионът става все по-интересен за инвестиции и имотните пазари вече започват да привличат големите капитали”, допълва тя.

Източник: novinite.eu