Търсете сред обяви за имоти

България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата

10.12.2016 г.
86 прочитания
България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата от порядъка на 5-6% към края на полугодието на годишна база. Това показват данните на Международния валутен фонд (МВФ), който оценява пазара в страната ни като част от глобалния индекс за цените на имотите.

Унгария е пазарът с най-силен ръст на цените за периода, следвана от Швеция, Нова Зеландия, Малта и Израел. На другия полюс е Бразилия, където е регистриран най-силен спад. Сред най-слабите пазари са още Русия, Хонконг, Украйна и Обединените арабски емирства (Дубай).

Фондът не оценява кредитната експанзия на жилищния пазар в България, както и съотношението между цените на жилищата и доходите и наемите.
Според данните на МВФ Мексико е страната с най-силен ръст на жилищното кредитиране, а Украйна – с най-силен спад.

Най-достъпни са жилищата в Испания, според Фонда, тъй като цените на жилищата са около 75% от годишния доход на домакинствата. Най-недостъпен е пазарът в Нова Зеландия, където цените вече гонят 140% от годишните доходи на домакинствата.

МВФ подчертава, че глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от институцията, се приближава до достигнатия предкризисен максимум. Фондът обаче допълва, че това не е повод за паника, макар и да признава, че ситуацията на глобалния пазар изисква повече бдителност.

Фондът посочва, че за разлика от бума в началото на века в момента ръстът на цените в различните страни изобщо не е синхронизиран. Вътре в отделните държави бумът на пазара също се ограничава до няколко населени места, а в много случаи възходът не се движи и от кредитна експанзия. В някои градове ръстът на цените се определя основно от недостига на предлагане на жилища на пазара, посочва се в доклада на МВФ.

Експертите допълват, че страните в момента са по-активни в използването на макропруденциални политики за омекотяване на бума на пазара на имоти. Международните регулатори също са по-активни в наблюдението на цените на жилищата.

По-задълбочен поглед върху индекса на МВФ разкрива три групи страни. В първата попадат 18 икономики, в които цените на жилищата паднаха значително по време на световната финансова криза и все още се понижават.

Втората група също се състои от 18 икономики, в които жилищните пазари преминават през рязко възстановяване след 2013 г. В третата група попадат 21 икономики, в които спадът на цените по време на кризата не беше толкова сериозен и последва бърз отскок.

МВФ призовава някои страни – например Австралия, Канада и няколко европейски държави, освен макропруденциалните мерки да въведат и мерки за стимулиране на предлагането на жилища. Фондът предупреждава, че заради ръста на цените се увеличава и задлъжнялостта на домакинствата в тези държави, което може да има неблагоприятни последици за финансовата стабилност.

Източник: Инвестор.БГ