Търсете сред обяви за имоти

Българските банки избягват финансиране на проекти в сферата на недвижимите имоти

14.11.2016 г.
136 прочитания
Българските банки остават недоверчиви към проекти в сферата на недвижимите имоти. Това важи най-вече за проекти, които тепърва ще се реализират, за сметка на такива с вече доказана възвръщаемост, показва проучване на KPMG сред над 100 европейски банки, представено на конференцията за пазара на имоти BalREC, пише в. "Сега". 

Българските банкери са изключително внимателни във финансирането на проекти за недвижими имоти. Основните причини за предпазливото отношение у нас са лошите кредити, замразените проекти и непродадените изградени жилища, офиси и търговски площи от годините на кризата. Голяма част от тези недовършени проекти бяха придобити от банките заради неплатени заеми и те се превърнаха в сериозни играчи на пазара на имоти. 

Според наблюденията на консултантската компания, българските банки предпочитат да залагат на сигурно - да кредитират вече разработен бизнес, който е доказал, че от него се печели.

Финансираните нови проекти през 2015 г. са около 40% от всички, които са получили банкови заеми. 

"Почти две трети от проектите са действащи и вече генерират парични потоци", обясни Никола Кедов от KPMG. Според него за разлика от други европейски държави, където преобладават заемите за строеж на офиси и по-малко на търговски площи, у нас банките нямат предпочитания към конкретни видове имоти. Като цяло банково финансиране получават основно жилищата и бизнес сградите. 

Сред главните отправни точки, които насочват банкерите в решението - дали да подкрепят даден проект, е това дали бизнес планът е надежден. Те гледат още кредитния имидж на кандидата, колко голям заем иска и какво е финансовото му състояние. Освен това отпусканите средства са до 60% от стойността на имота, другата част инвеститорът трябва да набави сам.