Търсете сред обяви за имоти

Доходността от имот е между 4% и 6%

27.12.2016 г.
160 прочитания
По традиция българинът предпочита доходност от банков влог, след което от наем. Това донякъде е логично като се има предвид, че българинът е спестовник по традиция – над 80% от нас имат банкова сметка до 20 000 лв.

Доходността за тези, които могат да си позволят покупката на жилище и отдаването му под наем, през последните 10 години варира между 4% и 10%, което е далеч повече в сравнение с тази от влоговете. Това е и основната причина през последната година и половина-две да се наблюдава ръст в покупката на имоти с цел инвестиция.

Разликата преди кризата и сега е, че през 2006-2008 г. хората, които не разполагаха с достатъчно собствени средства, прибягнаха до покупка на жилище с помощта на ипотечен заем. Високите цени на имотите тогава плюс лихви по кредитите с ГПР около 8% и последвалата световна финансова криза, се отразиха пагубно на тези домакинства, като голяма част от ипотекираните имоти им бяха отнети и продадени принудително.

Затова, когато се инвестира в имот е препоръчително това да се прави със спестявания, а не с банков заем, тъй като при евентуална криза на пазара на недвижими имоти могат да се загубят не само спестяванията и имота, но и лицето да остане длъжник на банката.

Източник: Факти.БГ