Търсете сред обяви за имоти

Експерти прогнозират покачване на цените на недвижимите имоти

27.02.2017 г.
909 прочитания
Експертите от бизнеса с недвижими имоти прогнозират покачване на цените на кв.м., т.к. се наблюдава сериозна динамика на пазара поради по-добрите условия за кредитиране от банките.

Агенциите за недвижими имоти отчитат ръст на пазара около 7-8%. Като има градове, в които се наблюдава и по-голямо нарастване - от 10% за град София. Заедно с това всички банки на българския пазар предлагат по-ниско лихвени ипотечни кредити спрямо 2 години назад. Голяма част от хората предпочитат да инвестират в имоти, т.к. възвръщаемостта на инвестицията е по-голяма в сравнение с депозитите. Ако сметнете лихвите по депозитите към края на 2016 година са между 0.5 и 1%, а печалбите от отдаване под наем на недвижими имоти вариарт около 4%.

Наблюдава се засилен интерес от инвестиции в недвижими имоти от българи, които живеят и работят в чужбина. Също така се отчита и ръст на продажбите на луксозните имоти.

Според последните статистики най-скъпи са имотите в столицата, където минимална цена на квадратен метър жилищна площ е 530 евро, а максималната – 2970 евро за квадратен метър. Втори в класацията е град Варна с минималната цена е 460 евро за кв. м., а максималната – 1830 евро за кв.м. Следва го Бургас с минималната цена е 395 евро за кв. м., а максималната – 1400 евро за кв.м.

Най-евтините имоти са в град Видин, където средната цена на квадратен метър жилищна площ е 194 евро,следван от Лом - 202 евро/кв.м. и Кюстендил - 253 евро/кв.м.