Търсете сред обяви за имоти

Готвените промени в ЗСПЗЗ ще увеличат административната тежест за фермерите

12.10.2017 г.
280 прочитания
Предлаганите от управляващите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), ще увеличат административната тежест за производителите. Това заяви пред БНР Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Предлаганите промени са на база установените сигнали за измама с хиляди декари земя. НАЗ иницира голяма част от общо 79 подадените сигнали в прокуратурата. В законодателната инициатива са включи и омбудсманът и сега в Народното събрание са внесени промени, с които се затягат правилата за наемане на земеделски земи.

Един от установените проблеми при сегашното законодателство е, че всеки може да даде под наем чужда нива, заяви на дискусия през септември омбудсманът Мая Манолова. До декември МЗХГ трябва да представи анализ на законите за земята, т.к. сега юристи трърдят, че всеки може да даде под наем чужда нива.

„На нас в момента със законовите промени, които се предлагат, ще ни се възложи допълнителна тежест относно администрирането на тези договори и възможността да не се допусне да бъдат регистрирани фалшиви“, каза Русалов.

Проблемът според него е, че ще трябва да бъдат препотвърждавани вече сключени договори. Той не е съгласен и да се предоставят скици на съдиите по вписванията.

"Няма как да се отменят вече сключени договори", допълни Русалов.

Той смята, че измамите засягат земите, определени като бели петна. Имоти, за които собственикът не е подал декларация, че ще ги обработва, нито пък са наети. За тях производителите плащат наем на държавата, който собствениците могат да си потърсят от областните дирекции по земеделие.

Източник: Инвестор.БГ