Търсете сред обяви за имоти

От 2017 година декларираме имотите в общините по електронен път

29.12.2016 г.
1524 прочитания
От началото на 2017 година всеки, които е закупил недвижим имот, ще има възможност да уведоми общината чрез подаване на декларация по интернет.

Тази новост е част от новите електронни услуги на НАП, които ще стартират през 2017 г. Това стана ясно от доклада на Министерството на финансите за свършената работа през 2016 г.

В момента при придобиване на имот, без значение дали е купен, наследен или новопостроен, собственикът трябва да подаде писмена декларация в общината, където се намира жилището или вилата. Декларацията може да се подаде и от упълномощен роднина, приятел или адвокат. Но въпреки това писменото подаване на декларация сериозно затруднява хората, които са си купили втори дом край морето, където да ходят само през лятото, или пък се получили като наследство къща в другия край на страната.

Друга електронна услуга, която ще стартира през 2017 г., е подаване на онлайн декларация до общината при придобиване на автомобил, в случаите, когато има двама или трима съсобстеници. И в момента, ако човек си купи кола, след като я регистрира в КАТ данните автоматично се подават в общината и той няма нужда да подава писмена декларация, за да се определи размера на данъка, който дължи. Но не така стои въпросът, когато има съсобственици - например двама братя получат автомобил като наследство. В тези случаи декларацията трябва да се подаде лично. През 2017 г. и тези декларации ще може да се пускат по интернет, като пилотно се очаква процесът да стартира от 1 януари 2017 г. за Столична община.

В Министерството на финансите се поддържа национална база данни за местните данъци и такси, благодарение на информация, която всеки ден се подава онлайн от общините. На базата на това вече лесно може да се хванат хората, които се опитват да ползват два пъти данъчното облекчение за основно жилище. За основно жилище има 50% отстъпка от данък сгради. Затова доскоро хора с два имота в различни общини декларираха и на двете места, че имотът им е основно жилище за да ползват отстъпката.

Източник: standartnews.com