Търсете сред обяви за имоти

Подобрават инфраструктурата в малките населени места на общините Вълчедръм и Вършец

28.09.2017 г.
292 прочитания
Общините Вълчедръм и Вършец подобряват инфраструктурата в малките населени места по ПРСР 2014-2020. Кметовете Иван Барзин и Иван Лазаров подписаха на официална церемония в Министерския съвет договорите за финансиране на инициативите за подобряване и разширяване на инфраструктурата си в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Румен Порожанов и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков.

Община Вълчедръм ще получи финансиране от 1,8 милиона лева за ремонт на две основни улици в общината. Едната е обходът на градчето откъм входа от Септемврийци. Идеята е, по него вече да се придвижва селскостопанската техника. Така ще бъде избегнато преминаването на комбайни, трактори и други тежки машини по градските улици, коментира кметът Иван Барзин. В Долни Цибър пък ще бъде реконструирана улицата, която свързва централния площад в селото с квартала. Проектът предвижда преасфалтиране и направа на тротоари, уточни кметът. 

“Изключително доволен съм, че бе одобрен и получава финансиране проектът на Вълчедръм. Полагаме усилия за подобряване на инфраструктурата и тези средства в такава тежка сфера са ни много нужни. При една малка община като нашата, ако не получим подкрепа, с нашия бюджет няма как да осигурим такива пари. Затова сме благодарни на доброто партньорство с ДФ “Земеделие” и на помощта от държавата. Ще направим обществената поръчка по възможно най-прозрачния начин, както сме правили винаги досега”, гарантира кметът Иван Барзин. 

Общо петнайсет български общини, сред тях е още и Вършец, подписаха договори по подмярка 7.2 “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от ПРСР. Общата стойност на финансовата помощ за всички тях е 43 милиона лева.

С призив към кметовете се обърна се премиерът Бойко Борисов “Имам една молба към вас - да си направите чисти, публични, ясни обществените поръчки. Целият контрол е при вас - бъдете много внимателни, за да няма после разследвания по телевизиите и вестниците. Всичко отива директно при хората - това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата ви ще бъде по-видима”.

Предвидените по програма пари за инфраструктурни проекти са общо около 390 милиона лева. След това с активна комуникация с Националното сдружение на общините ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката. До момента са одобрени 63 проекта за около 80 милиона лева. Основната част от тях са за пътища улици, за културни дейности са отделени 12,6 милиона лева. Останалите 6,5 милиона лева са за училища и детски градини.

Източник и снимка: Монт-прес