Търсете сред обяви за имоти

Последното тримесечие на 2016-та е най-силно за българския имотен пазар

11.11.2016 г.
98 прочитания
Сравнителният анализ на статистическите данни относно сключените имотни сделки за последните три години, предоставени от водещи агенции за недвижими имоти и от Агенцията по вписванията, показва, че традиционно най-голям брой сделки с имоти в България се сключват в периода 1 октомври – 31 декември. През четвъртото тримесечие на изминалата година са сключени рекордните за последните три години 68 583 сделки, което освен че е значително повече от предходните тримесечия на годината, е съответно с 5.3% и с 5.1% повече от последните тримесечия на 2014 и 2013 години. За сравнение сключените сделки през последните тримесечия на 2014г. и на 2013г. са съответно 65 133 броя и 65 279 броя. В този аспект, специалистите в сферата на недвижимите имоти очакват силно за пазара последно тримесечие и на настоящата 2016 година.
 
Анализът на данните за пазара на имоти за периода юли 2015-та – юни 2016-та сочи нарастване на цените на жилищата в България с 4.6%. Само за първото шестмесечие на 2016-та е налице поскъпване на имотите с 4.1%, което поставя страната ни на 15-та позиция в света по ръст на имотните цени. Най-високи ценови ръстове - в рамките на 5-10% на годишна база, се отчитат в най-големите български градове София, Пловдив и Варна, а средното нарастване на цените в областните центрове е около 3%. Понижения на имотните цени са регистрирани предимно в Северозападна България, поради изоставащото икономическо развитие и респективно слабата атрактивност на имотните пазари в тази част на страната. Като цяло се потвърждава тенденцията от последните три години за активизиране на българския имотен пазар, а очакванията са до края на 2016 година да има още по-висок ръст в продажбите и в цените на имоти.
 
Според анализаторите на пазара за недвижими имоти, част от факторите, трайно затвърждаващи наблюдаваната тенденция, са ниските лихви по депозитите и по ипотечните кредити. Тези банкови условия в комбинация със силния пазар на имоти и растящите им цени в големите градове, както и стабилното търсене на имоти под наем, определено насърчават инвестициите в недвижими имоти. Реалните резултати от положителното въздействие на тази благоприятна комбинация от фактори са мащабното ново строителство в големите български градове и увеличеният обем на продажбите на имоти, в който наред с микса от чуждестранни купувачи, все по-значителен дял заемат българските купувачи.

Източник: domaza.bg