Търсете сред обяви за имоти

Сделките с имоти в малките български градове бележат ръст през третото тримесечие на 2016-та

17.11.2016 г.
122 прочитания
Продължава анализът на публикуваните от Агенцията по вписванията данни за третото тримесечие на 2016 година по ключовия показател за състоянието на българския имотен пазар, а именно – брой сключени сделки. Анализираните данни показват, че освен в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, значителен ръст на сделките с имоти се отчита и в много по-малки градове. Три от наблюдаваните общо 100 български градове с повече от 100 сключени имотни сделки, впечатляват с ръст на сделките от над 50%, спрямо същия период на 2015 година. Това са градовете Свиленград, Велинград и Дряново, като Свиленград заема лидерската позиция със сключени 677 сделки и ръст повече от 57%. Данните сочат, че в сравнение с година по-рано увеличение на имотните сделки има в 45 от 100-те наблюдавани града, в 54 града се отчита намаление на сделките и в един град – Брезник, сделките са без промяна.
 
Отчетените от Агенцията по вписванията данни за третото тримесечие на настоящата година отново потвърждават очерталата се и през второто тримесечие тенденция за растящ интерес към покупко-продажбите на имоти в малките градове – сателити не само на столицата София, но и на морската столица Варна. И докато данните за ръст на сделките с между 13 и 25 % в градовете Перник, Костинброд и Ботевград не се различават съществено от данните за второто тримесечие на 2016-та, или от данните за същия период на миналата година, то в близкия до Варна град Девня са отчетени около 45% ръст на сключените сделки. Според пазарните анализатори, констатираният двуцифрен ръст на сделките в сателитните градчета се благоприятства от значително по-ниските имотни цени, от наличието на необходимата комунална инфраструктура и на удобна транспортна свързаност с водещите градове-центрове.
 
В класацията на българските градове с двуцифрен ръст на сделките с имоти за третото тримесечие на 2016 година се нареждат още десет български града, сред които Варна, Благоевград, Габрово, Севлиево, Троян, Силистра, Тутракан, Царево, Самоков и Ихтиман. Агенцията по вписванията отчита най-сериозно намаление на броя сключени имотни сделки - с над 30%, на пазарите в Омуртаг и Берковица, следвани от Кула, Нова Загора, Гълъбово, Момчилград, Белоградчик и Елхово - с между 20 и 30%, както и Монтана и Кубрат - с малко под 20%. Общо сключените имотни сделки в страната през третото тримесечие на 2016-та нарастват спрямо второто с 5%, като достигат 59 162 броя и се очаква да продължат да се увеличават до края на годината.

Източник: domaza.bg