Търсете сред обяви за имоти

Цената на земеделската земя у нас расте за поредна година

21.02.2017 г.
525 прочитания
Цената на земеделската земя расте за поредна година - макар и скромно, стойностите през 2016 г. се повишиха, като най-скъпи са нивите в районите на Силистра и Добрич. Там средната цена за декар се движи между 1200 и 1500 лв., съобщиха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), цитирани от в-к „Сега”. В тези региони е най-висока и средната рента - между 65 и 85 лв. за декар.

Малко по-ниски са цените в Северна България, макар че там също нивите се търгуват по-скъпо. В този район сделките са за между 500 и 1000 лв. за декар, а наемите са между 25 и 60 лв. за декар, показва още справката на БАСЗЗ.

В Южна България средната покупна цена е между 500 и 1000 лв., а средна рента е далеч по-малка - между 25 и 60 лв. за декар. Там, където има концентриране на повече от 1000 декара земеделски площи, цените са по-високи, отбелязват експертите. За 2015 г. например средната големина на земеделските парцели в Северна България е около осем декара, а тези в южната част на страната - около пет декара. "Тази раздробеност на обработваемите площи обаче създава проблеми при тяхното управление и обработване", коментира Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ. Той обясни, че е рано да се каже как ще се движи пазарът през тази година, защото активният период за покупка започва след април.

"В момента земеделците приключват счетоводството и документите от предходната година и все още търсенето е замряло", коментира той. Все пак обаче Стайков допусна, че раздвижване на пазара ще има, като търсенето ще се повиши с 5-10%. Ще има и места със застой - слабо търсене се очаква при "по-слабите" землища като планинските и полупланинските райони на Странджа и Сакар.

Източник: Факти.БГ