Търсете сред обяви за имоти

За първите 9 месеца на 2016 г. сделките с имоти във Варна бележат 5% ръст

19.12.2016 г.
105 прочитания
За първите 9 месеца на 2016 г. обемът на сделките с недвижими имоти във Варна е нараснал с около 5%, а в Бургас с около 2,5%, каза пред Радио "Фокус" зам.-председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Във Варна и Бургас пазарът не беше толкова динамичен колкото в София, в столицата ръстът е около 7 – 8%, отчита той. И допълва, че тази година се е върнал интересът на гражданите да купуват имоти на зелено, но в рамките на разумното.

В големите български градове 2016 г. може би ще бъде годината с най-висок ръст при цените в някои райони, сравнено с периода от 2007 г. до момента. Както и през 2015 г. основните купувачи бяха тези на жилищния пазар, пак основно в големите градове, отчита той.

„Лихвите на банковите депозити са все още на ниски нива и правят покупката на имот с цел съхраняване и увеличаване на стойността на спестяванията на гражданите съвсем логични“, казва Добромир Ганев.

За него 2016 г. е почти толкова добра колкото и най-добрата година след кризата – 2015-та. Той очаква подобно развитие и през 2017 г.

„Там, където икономиката е добра, доходите на хората са добри и безработицата е относително ниска, основно в София, Пловдив и останалите по-големи градове, нещата се случват. Разбира се, в по-малките градове почти отсъства пазар на имоти и това е свързано с миграционните процеси и доходите“, казва експертът.

„Исторически погледнато дългосрочното инвестиция в имот винаги носи печалба. В рамките на 10 -20 години рядко ще видите цени на имоти, които да са по-ниски от изминалия период и това е в световен мащаб“, допълва Добромир Ганев.

Източник: Инвестор.БГ